2. Grovfoder

Grovfoder

Hästens naturliga foder är gräs. Grunden i hästens foderstat bör därför vara grovfodret. Men av praktiska skäl som kort betesperiod och beroende på de krav vi ställer på våra hästars prestationsförmåga, har vi givit dem matvanor som egentligen inte är naturliga. 

I naturen betar en häst cirka 14-16 timmar per dygn. För att ge hästen möjlighet till ett naturligt beteende behöver den även i människans tjänst få möjlighet att tugga sig mätt och nöjd. Det tar cirka 35-45 minuter för hästen att tugga i sig ett kilo hö och cirka tio minuter att tugga ett kilo kraftfoder, som innehåller ungefär lika mycket energi som ett kilo hö. Därför är det viktigt att se till att all hästen får tillräckligt med grovfoder, även om den får mycket kraftfoder.

Vintertid ersätts betet med olika typer av konserverat gräs. Oavsett vilken konserveringsmetod som används är det vallens sammansättning och utvecklingsstadium som påverkar hur bra näringsinnehållet i grovfodret blir. Grovfodret har högre energi- och proteininnehåll ju tidigare utvecklingsstadium gräset befinner sig i när det skördas. Rekommendationen är 1 kg torrsubstans per 100 kg häst och dag. 

Några grovfoder sorter:

är det vanligaste grovfodret och ett bra hö täcker en stor del av hästens näringsbehov. Höet ska vara grönt, bladrikt, lukta gott och inte damma eller vara mögligt. Det ska vara bärgat på en odlad vall och gärna före eller precis runt midsommar. Hö som bärgats sent har sämre näringsinnehåll – stjälkarna är grövre och axen större. Gör gärna en foderanalys så du vet precis vad höet innehåller. 

Man räknar med att en häst behöver 1,2 kilo hö/100 kg vikt. Det betyder att en häst som väger 500 kg bör få åtminstone 6 kg hö. 

Hösilage är konserverat, inplastat gräs som inte torkats lika länge som hö, men längre än ensilage. Hösilage blir vanligare och vanligare, men ställer stora krav på både skördemetod och förvaring. Vid bärgningen kan döda djur, t.ex. möss eller kaniner, råka plastas in i balarna. Då finns risk att en bakterie som kallas botulinumtoxin bildas, vilket kan leda till en sjukdom som kallas botulism. I värsta fall kan hästen dö av sjukdomen. Därför bör alla hästar som fodras med hösilage vaccineras mot botulism. 

Stora balar med hösilage bör bara användas i stora stall som snabbt gör av med dem. En hösilagebal bör inte vara öppnad längre än 4-5 dagar – i synnerhet inte under den varma årstiden. Då upphör konserveringen och fodret blir dåligt. Nu för tiden finns ofta småbalar att köpa för den som har ett mindre antal hästar. 

Det är bra att göra en foderanalys även på hösilage – bland annat för att få veta hur hög vattenhalten är. Om hösilaget har en vattenhalt på 50% ska hästen ha 2 kilo/100 kg vikt. 

Sedan finns även halm, lusern, lusernpellets, men som jag inte hittat någon bra fakta om.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0