3. Kraftfoder

Kraftfoder
Kraftfoder används för att komplettera högivan hos den växande eller arbetande hästen. Kraftfoder bör delas upp i 3 givor/dag och hästen bör inte få mer än 0,4 kg kraftfoder/100 kg vikt vid varje fodring. Om hästen får för stora givor åt gången kommer en för stor del av fodret gå osmält genom tarmarna, vilket ger en rubbning i tarmfloran och i värsta fall leder till kolik. 

Havre är det vanligaste kraftfodret och är tillsammans med hö och mineraler tillräckligt för de flesta normalpresterande hästar. Havre har en bra sammansättning av protein, energi, växttråd och fett. Havre ges både hel och krossad, men hel havre håller näringsvärdet bättre. Å andra sidan tillgodogör sig hästarna näringen i krossad havre lättare. Om du hittar hel havre i hästens gödsel bör du fundera på att byta till krossad. Det kan bero på att hästen är för glupsk eller har dåliga tänder. Det är viktigt att havren är torr, luktar gott och är klumpfri. Havre har hög proteinhalt och är relativt rikt på fett och fibrer. Fettet är känsligt för luftkontakt och härsknar lätt - t ex i havrekross som inte utfodras direkt efter krossningen. I höga givor ger havre lätt ett kväveöverskott som kan bidra till försurning av maginnnehållet och störd grovtarmsfunktion. I rätt mängder är havre av god kvalitet emellertid ett bra hästfoder

Korn är också ett bra hästfoder och ges ofta till hästar som har svårt att sätta hull. Det bör inte ges till hästar som har lätt att bli feta, som t.ex. ponnyer. Korn har högre näringsinnehåll än havre, men färre växttrådar. Kornets halt av högvärdigt protein samt fett och fibrer är låg om man jämför med havren. Kornets energi är till stor del av det lättsmälta slaget - dvs av det slag som hästen har svårt att ta upp. Korn skall krossas eller kokas ("stöpas") för att dess näringsinnehåll skall bli tillgängligt för hästen. Traditionellt används korn till hästar som blir heta vid hög havregiva.

Vetekli
innehåller mycket fosfor och B-vitaminer, vilket är bra för matsmältningen. Det innehåller även en hel del protein. Vetekli kan ges fuktat i små doser (inte mer än 0,5 kg/dag eller högst 0,1 kg/100 kg kroppsvikt) som komplement till havre. 

Sojamjöl och linfrö innehåller höga halter protein och ges bara till hästar med stort proteinbehov. 

Majs har mycket låga halter av högvärdigt protein. Det är fattigt på fibrer. Energihalten är hög, men det handlar till stor del om energi av det lättsmälta slag som hästen har svårt att tillgodogöra sig. Denna kan vid utfodring i större mängd leda till försurning av maginnehållet, vilket i vissa fall kan leda till rubbningar i matsmältningen. Majs i foderstaten kräver komplettering med havre eller ett fiberrikt kompletteringsfoder samt en stor giva av bra grovfoder.

Läste även att man kan räkna lucern till kraftfoder, har tidigare bara läst att det är grovfoder, men här kommer lite fakta.
Lucern är ett grovfoder som också innehåller protein. Det går bra att använda lucern för att komplettera foderstaten om grovfodret är proteinfattigt. 



Sedan finns det färdigfoder, där allt detta ingår, så kallad "kraft". Även musli räknas till färdigfoder.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0