5. Mineraler och vitaminer

Mineraler & Vitaminer
Med en väl sammansatt forderstat ska hästen inte behöva extra vitaminer. Dräktiga ston, högpresterande hästar och unghästar behöver dock ofta tillskott av vitaminer och då oftast A-, B-, D- och E-vitamin.

Vitaminer och spårämnen
Vitaminer och spårämnen behövs för ett väl fungerande immunförsvar som ger motståndskraft mot sjukdomar. E-vitamin och selen fungerar som antioxidanter och skyddar mot fria radikaler. Zink och B-vitaminer behövs för bildande av hovar och päls. En hög vitaminisering är en förutsättning för en god fruktsamhet. Vitaminer och spårämnen ingår i många enzymer som är viktiga i olika processer i kroppen. Högpresterande hästar är känsligare och har ett sämre upptag av spårämnen. Organiskt bundna spårämnen tas upp lättare i tarmen och ingår därför i mineralfoder till högpresterande hästar. 

Mineraler
ska alltid komplettera foderstaten och finns att köpa som färdiga blandningar. Mineraler och spårämnen behövs för ett starkt skelett, för musklerna och en rad andra funktioner i kroppen. Det är framförallt kalk och fosfor hästen behöver, men även koppar, magnesium och järn. Det kan vara svårt att räkna ut hur mycket mineraler en häst behöver och det kräver ganska omfattande analyser. Det lättaste sättet att lösa det är att ge hästen fri tillgång till mineraler i en separat krubba. Men se till att den faktiskt äter! 

Kalcium och fosfor behövs för rätt utveckling av skelettet. Fosfor är viktig för ämnesomsättningen och för energiförsörjningen i kroppen. Magnesium och kalcium krävs vid muskelarbete. Hästen behöver salt för att ha rätt vätskebalans i kroppen. Vid arbete behöver hästen extra salt för att kompensera för svettförluster.

Koksalt tillför man hästen genom att sätta upp en saltsten i boxen eller på betet. Saltbehovet varierar med värme och ansträngning och därför måste hästen alltid ha fri tillgång.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0