7. Unghästens utfodring

Utfodring av unghästen

Utfodringen under den tid då den unga hästen växer har en avgörande betydelse för hållbarheten och prestationsförmågan i framtiden. 

I allt högre grad har utfodring som underlättar en jämn, harmonisk tillväxt kommit att bli ett konkurrensmedel mellan uppfödarna. Tidig prestationsbedömning och försäljning av unghästar på auktion bidrar till den utvecklingen.

Utfodringen av den unga hästen måste utgå från att hästen fortfarande växer. Skelettet utvecklas genom att brosk omvandlas till benvävnad. Under denna process lagras fosfor och kalcium in i vävnaden, vilket gör den hård och hållfast. Störd mineralbalans är en vanlig orsak till störningar i skelettutvecklingen hos unghästar. Ofta handlar det om brist på fosfor, ett ämne som hästen har begränsad förmåga att ta upp via fodret. Även överskott av vissa mineraler, kan störa balansen. 

Jämn tillförsel
Under det första levnadsåret når en varmblodshäst upp till ca 70 % av sin slutliga kroppsvikt. Muskelansättningen kräver en jämn, balanserad tillförsel av protein. Även energitillförseln är viktig – både för tillväxten och för att stimulera den växande hästen till rörlighet som gynnar både muskel- och skelettutvecklingen. Energibehovet hos hästar som vistas utomhus varierar kraftigt med yttertemperaturen. En brytpunkt inträffar vid ca +5 grader. Om foderstaten inte ökas vid denna temperatur, börjar hästen använda de energireserver som finns upplagrade i kroppens vävnader. Som en tumregel räknar man sedan med, att man för varje temperatursänkning om 5 grader måste öka foderstatens innehåll av energi med 10 %. 

Man bör tänka på att det kan behövas betydligt mer energi när hästen vistas under ”skånska” förhållanden med blåst och blötsnö eller regn, än i ”norrländska” förhållanden med minusgrader och klart, vindstilla väder. Det är vidare viktigt att hästen ges tillfälle att ”tugga sig varm” genom riklig tillgång till grovfoder.

Jämn tillförsel av viktiga näringsämnen är viktig. Om en växande unghäst får ”svackor” i sin tillväxt, kommer dess att kompenseras under perioder av hektisk tillväxt för att ”komma ikapp”. Detta försämrar skelettets kvalitet och stör en harmonisk muskelutveckling. För att styra utfodringen för unga hästar, måste allt foder vara analyserat eller näringsdeklarerat. 

Unghästens utvecklingsfaser
Med en unghäst menar vi här en individ som är mellan 6 – 36 månader. Detta torde vara ett bra riktmått för de flesta varmblodsraser. Lite grovt kan man dela in unghästens utveckling i fyra tillväxtfaser:

Fas 1 – 6 – 12 månader: Nu sker den kraftigaste tillväxten i både skelett och muskelmassa. Viktigt att grovfodrets innehåll av protein och energi matchas med ett bra kraftfoder och att hästen tillförs de mineraler och vitaminer som är viktiga för en störningsfri tillväxt. Lättast klarar man detta med ett analyserat grovfoder och ett färdigfoder med färdigbalanserat mineral-/vitamininnehåll. Ett nyavvant föl behöver dagligen ungefär lika mycket energi och ca dubbelt så mycket protein som sin lågdräktiga mamma - trots att denna väger dubbelt så mycket.

Fas 2 – 12 - 24 månader: Viktökningen är fortfarande kraftig, och kan hos en del hästar uppgå till ca ett halvkilo om dagen. Träningen för travare och galoppörer påbörjas oftast under denna fas. Energibehovet har ökat ngt meden proteinbehovet mot slutet av fasen gradvis börjar sjunka. Kraftfodergivan ökas således försiktigt och gradvis. 

Fas 3 – 24 – 30 månader: Nu har tillväxten bromsats upp och träningen av vissa hästar går in i en betydligt intensivare fas. Dessutom har hästens kroppsvolym ökat. Nu ligger det totala näringsbehovet ca 30 % över underhållsbehovet för en vuxen häst. För att behålla näringsbalansen bör grovfodergivan ökas med något kilo jämfört med föregående fas.

Fas 3 – 30-36 månader: Nu är tillväxten avslutad, vilket innebär at behovet av protein är mindre än under tillväxtfaserna. Energibehovet växlar med hästens arbetsbelastning. Kraftfoderstaten bör innehålla mindre protein – samtidigt som man möter det varierande energibehovet genom ett foder med ett relativt koncentrerat innehåll av energi.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0