1. Hästens utfodring

UTFODRING
För en hästägare är det mycket viktigt att kunna anpassa utfodringen till hästens behov. Därför behövs kunskaper om olika typer av foder. Vad bör din häst äta?


En häst är en grovfoderomvandlare och dess huvudsakliga föda har i alla tider bestått av gräs. Det måste vi tänka på i modern hästhållning och acceptera att hästen inte är en havremoppe. En häst som inte får tillräckligt med grovfoder kan få problem med både mage, hull och temperament. Hästar i vilt tillstånd äter större delen av den vakna tiden och det måste vi ta hänsyn till, annars kommer de bli irriterade och uttråkade och börja med olater som vävning eller krubbitning. En häst ska utfodras ofta och i små portioner – då mår den bäst både psykisk och fysiskt!

Foderstaten måste också anpassas till hästens storlek, ålder, temperament, årstid och det arbete den utför. En del hästar har lätt för att bli tjocka, andra förblir smala hur man än fodrar. En rätt utformad foderstat ger en häst som glatt och villigt orkar arbeta. En felaktig foderstat gör att hästen inte kan utföra det arbete vi ber den om, eller att den blir för pigg och/eller ilsken av överskottsenergi. 

Hästens kostcirkel delas in i grovfoder, kraftfoder, saftfoder, mineraler och vitaminer. Fodret måste också alltid vara av bra kvalitet. Hö tappar näringsvärde på senvintern och då måste vi kompensera med andra fodermedel. Hästar kan få bestående problem med luftvägarna av damm, mögel kan ge dem kolik, liksom hösilage som blivit gammalt. Ge aldrig hästen dåligt foder!

Några regler vid utfodring

  • Fodra hästen senast en timme innan den ska arbeta och vänta med att utfodra en svettig eller ansträngd häst tills den återhämtat sig (minst en halvtimme).
  • Fodra hö före kraftfoder. Om hästen kommer in från hagen och är hungrig, kastar den sig lätt över kraftfodret vilket kan göra att den inte tuggar ordentligt och får foderstrupsförstoppning. Stör inte hästen när den äter.
  • Fodra inte mer än hästen äter och ta bort gammalt foder ur krubban så snart som möjligt.
  • Håll alltid foderstaten aktuell och lätt tillgänglig. Alla i stallet måste veta hur de ska fodra din häst. Vilar hästen några dagar bör du dra ner kraftfodergivan till hälften för att undvika korsförlamning och att hästen är för pigg när du börjar arbeta den igen.
  • Håll koll på när det är dags att göra förändringar i foderstaten. Tecken att leta efter är om hästen är för tjock eller smal, för pigg eller trög och om pälsen är matt eller glänser. Gör alla förändringar försiktigt och gradvis, så hästens tarmflora får tid att vänja sig. Det samma gäller om du tar bort eller byter foder.
  • Fodra minst tre gånger om dagen och gärna oftare – fyra eller fem gånger är bra.

 

 


Kommentarer
Postat av: Frida

Nu är det tävling igen på bloggen! Denna gång kan du vinna ett ur sött ponny schabrak!

Gå in på bloggen för att få veta mer:

http://friidablomqvist.blogg.se/

http://friidablomqvist.blogg.se/

http://friidablomqvist.blogg.se/

2011-08-24 @ 22:46:35
URL: http://friidablomqvist.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0