6. Foderstater
Foderstater
Foderstaten måste också anpassas till hästens storlek, ålder, temperament, årstid och det arbete den utför. En del hästar har lätt för att bli tjocka, andra förblir smala hur man än fodrar. En rätt utformad foderstat ger en häst som glatt och villigt orkar arbeta. En felaktig foderstat gör att hästen inte kan utföra det arbete vi ber den om, eller att den blir för pigg och/eller ilsken av överskottsenergi.
När foderstaten för hästen beräknas används hästars näringsbehov samt fodrets näringsinnehåll. Näringsbehovet varierar med ras, ålder, klimat, dräktighet mm. Näringsbehov för olika typer av hästar finns i tabeller. För att få en så väl anpassad foderstat som möjligt är det nödvändigt att fodret är analyserat. Analyserna görs på foderlaboratorium efter att prov skickats in. Om fodret är inköpt kan man begära att få med en analys eller innehållsdeklaration. Nästa steg är att räkna ut hur mycket av fodret som behövs för att täcka hästens näringsbehov. Det är inte lätt att räkna ut en foderstat till sin häst om man inte har gjort det tidigare. Fråga gärna om hjälp där du köper ditt foder eller fråga den gamla ägaren till hästen vilken foderstat hästen haft tidigare. Innehållet i foder anges ofta i mängd per kilo torrsubstans (Ts), det innebär att vattnet som finnas i fodret inte är borträknat. Kg Ts omvandlas till kg foder genom att mängden Ts divideras med dess innehåll av torrsubstans som också anges i analysen. Energi mäts i MJ både då det gäller behovet hos hästen och innehållet i fodret. Det är viktigt att titta på hästen för att se om foderstaten fungerar, en foderstat är en teoretisk beräkning. Om hästens hull inte är bra eller om hästen beter sig annorlunda kan foderstaten behöva justeras.
Håll koll på när det är dags att göra förändringar i foderstaten. Tecken att leta efter är om hästen är för tjock eller smal, för pigg eller trög och om pälsen är matt eller glänser. Gör alla förändringar försiktigt och gradvis, så hästens tarmflora får tid att vänja sig. Det samma gäller om du tar bort eller byter foder.